İçeriğe geç

Polisiye roman nedir edebiyat

Polisiye Roman Nedir Edebiyat?

Tanımı

Polisiye roman, kriminalistik unsurların ön plana çıkarıldığı ve suçluyu bulmak ve mahkum etmek için polisin takip ettiği bir kurgu türüdür. Polisiye roman, edebiyat türleri arasında en eski türlerden biridir ve genelde bir suç örgüsünün çözülmesine dayanan bir hikâyeden oluşur. Polisiye romanlarda çoğu zaman, suçun ne olduğu, kimin suçlu olduğu ve bu suçun çözümü üzerine yoğunlaşılır.

Tarihçesi

Polisiye roman türü, 1841 yılında Edgar Allan Poe tarafından yazılan “The Murders in the Rue Morgue” adlı öyküyle başlamıştır. Poe’nun öyküsü, modern polisiye romanın öncüsü olarak kabul edilmektedir. Poe’nun öyküsünden sonra, Arthur Conan Doyle tarafından yazılan Sherlock Holmes öyküleri polisiye romanın çok popüler hale gelmesini sağlamıştır.

Polisiye Romanın Özellikleri

Polisiye roman türü, suçu çözmek için akıl yürütme, bilimsel araştırma ve ipuçlarının toplanmasını içeren bir hikâyeden oluşur. Genellikle bir detektif veya dedektifin hikâyede merkezi bir rol oynadığı gözlenir. Suçları çözmek için kullanılan teknikler arasında, kimlik yalanlaması, fiziksel delillerin toplanması ve cinayet yerinin incelenmesi sayılabilir. Polisiye romanlar genellikle gerilim, korku ve aksiyon içeren bir kurgudan oluşur ve bu türler arasında en çok okunan edebiyat türüdür.

Polisiye Romanın Anahtar Kelimeleri

Polisiye roman, kriminalistik, suçlu, kurgu, Edgar Allan Poe, Sherlock Holmes, akıl yürütme, bilimsel araştırma, ipuçları, detektif, dedektif, kimlik yalanlaması, fiziksel deliller, cinayet yeri, gerilim, korku, aksiyon, edebiyat türü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir