Çatı terası kapatma yasal mı?
Çatı ve terası kapatmak aslında yasak değildir. Yasak olmasa da, daire sahiplerinden şikayet gelmesi durumunda, çatı olduğu için yapı ruhsatı alınması gerekir. Evinizin bulunduğu yerel belediyelere başvurarak yapı ruhsatı alma seçeneğiniz vardır.
Teras kapatmada belediyeden izin alınır mı?
Belediye tarafından bildirilen proje çerçevesinde yapılan uygulamalar ve teras kaplama uygulaması için gerekli izinlerin mevcut olması durumunda herhangi bir ceza uygulanmaz. Teras kapatmalarında ise tadilat izni gerektiren bir uygulamadır.
Apartmandaki terasın kullanım hakkı kimlere ait?
Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre, teras kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir.
Teras kata ruhsat nasıl alınır?
Teras kat için ruhsat almak için kadastro bilgilerine göre ilgili belediyeden veya ilgili il özel idaresinden yapı ruhsatı belgesi alınır. Kaçak olarak inşa edilen bölümün mimari projesi yetkili bir mimar tarafından çizilir. Mimar ayrıca taşınmazın güncel vaziyet planını da hazırlar.
Dubleks teras ortak kullanım alanı mıdır?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre; çatılar, bacalar, ortak çatı terasları, oluklar apartmanın ortak alanlarına dahildir.
Açılır kapanır pergole yasal mı?
Pergolaların imar kurallarına aykırı olup olmadığı veya yasal olup olmadığı sorunuza cevap vermek gerekirse; eğer pergola yapıları bir bina yapısının özelliklerini taşımıyorsa, yani kapalı bir alan oluşturmuyorsa, imar ihlali niteliği taşımaz.
Belediyeden izin almadan tadilat yapılır mı?
Bu izinleri almadan yapacağınız her türlü tadilat çalışması kanuna aykırı olup, İmar Kanunu’nun 70. maddesi dışında kalan her türlü değişiklik için belediyeden tadilat izni almanız gerekmektedir.
Çatı katına oda yapmak yasal mı?
Çatının inşası mimari projede değişiklik gerektirdiğinden, bu, kat maliklerinin kararıyla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir: “Ortak alanların konusu sözleşmeyle belirlenebilir.
Çatı izni nasıl alınır?
Çatı yenilemeleri için izin gerekip gerekmediğini öğrenmek için belediye planlama ve şehir geliştirme departmanıyla iletişime geçin. İzin gereken durumlarda, başvuru için gerekli belgeleri hazırlamanız gerekecektir. Bu belgeler genellikle proje planları, teknik raporlar ve başvuru formlarını içerir.
En üst katta oturanlar çatıyı kapatabilir mi?
Başka bir deyişle, çatılar ortak alanlardır. Bu nedenle, üst kattaki sakinler, yapı yönetmeliklerine aykırı olarak, çatıyı diledikleri gibi tasarlayamaz, ek bir oda olarak genişletemez veya kendi kullanımları için kullanamazlar. Kısacası, çatılar binanın ortak alanlarıdır.
Apartman ortak kullanım alanı işgali cezası nedir?
Bu hususta Kat Mülkiyeti Kanununun 33. maddesi cezai müeyyideleri düzenlemektedir. Belirtilen süre içerisinde hâkim kararına uymayanlara aynı mahkemece iki yüz elli ile iki bin Türk Lirası arasında idari para cezası verilir. 25. madde hükmü saklıdır.
1 kat balkon altı kime aittir?
Bazı yönetim planlarında balkon alanları ortak alan olarak belirlenmiş olup, daire maliklerinin ortak malıdır. Diğer yönetim planlarında ise balkon katları bağımsız bölüm olarak belirlenmiş olup, ilgili bağımsız bölümün malikinin malıdır.
Kaçak çatı yapmanın cezası nedir?
İmar Kanunu’nun 32. maddesine göre kaçak katlara verilecek ceza belirlenir. Kaçak katlara verilecek ceza en az 500 Türk Lirasıdır. Duruma göre bu ceza, ihlali 6 iş günü içerisinde bildirmeyen yapı sahibine, müteahhite veya ilgili kişilere verilebilir.
Ruhsat zorunlu mu?
Araçların ehliyeti olması gerekir. Tüm motorlu araçların sürüş sırasında araçta ehliyeti olması gerekir. Olası bir polis kontrolü durumunda, talep edilen ehliyeti gösterebilmeniz gerekir. Aracınız için ehliyetiniz yoksa, ehliyetsiz araç kullandığınız için para cezası ödemeniz gerekebilir.
Kaçak yapı şikayet edilirse ne olur?
Yasadışı bir inşaat bildirildiğinde ne olur? İmar ihlali için bir şikayette bulunulursa, yönetim bina ihlali için bir ceza olarak para cezası verebilir ve ayrıca bir yıkım emri verebilir.
En üst kat çatıyı kapatabilir mi?
Özetle; Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı ortak alan olarak değerlendirilmekte olup, tüm kat maliklerinin rızası olmadan çatının örtülmesi veya tek bir kişiye bırakılması mümkün değildir.
Çatı dubleksi yasal mı?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı ortak alanların bir parçasıdır. İki aileli evlerde çatı katı mülk sahibine ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik daire sakinlerinin ortak kararını gerektirir.
Balkon kapatma ruhsata tabi midir?
Bunun nedeni, mimari projenin plan ve görünümü değişirse onay gerekebilmesidir. Kat mülkiyeti yasasına göre prosedür oldukça basittir. Kat maliklerinden biri balkonunu kapatmak isterse; tüm kat maliklerinin beşte dördünün yazılı onayı gerekir.
Çatı katı için izin gerekir mi?
Herhangi bir izin gerekmiyor.