Bingöl’ün meşhur yemeği nedir?
Bingöl yemekleri dendiğinde akla ilk gelen şey, en popüler fırınlanmış yemeklerden biri olan Lol’dur. Ünlü LOL böreği, kızarmış et ve peynirden yapılır. Lol böreği, Bingöl mutfağının en lezzetli fırınlanmış ürünlerinden biridir.
Bingöl’de ne yenir?
Kendine özgü lezzetiyle dikkat çeken Bingöl yemekleri arasında Sorina Pel, Mastuva, Keledosh ve Löl (Gömme) mutlaka denenmesi gereken yemekler arasındadır. Ayrıca Ayran Çorbası, Tutmaç Çorbası, Yoğurtlu Köfte, Dolamaç ve Burma Kadayıf da Bingöl’ün diğer sevilen lezzetleridir.
Bingöl neyi ile ünlü?
Dokumacılıkta da oldukça gelişmiş olan Bingöl; halı, kilim, heybe, eldiven, hasır, çorap gibi el sanatı ürünleriyle dikkat çekiyor.
Sorina Pel nerenin yemeğidir?
Siron veya Silor, kurutulan hamurun sıcak suyla açılmasıyla yapılan bir yemektir ve Gümüşhane, Erzurum, Bingöl, Artvin, Ardanuç, Bayburt, Şavşat, Şebinkarahisar, Maçka, Alucra ve Yusufeli’nde sevilir. Bingöl yöresinde yemeğe Sorina Pel adı verilmektedir.
Bingöl denince akla ne gelir?
Bingöl denilince akla ilk gelen şeyin bal olduğunu belirten İbrahim Çapak, Bingöl denilince akla ilk gelen şeyin bal olduğunu söyledi.
Bingöl’ün neyi meşhur gezilecek yerler?
Yüzen Ada. Sular … Kalium AVM. Alışveriş Merkezleri. … 3. 33 Şehit Anıtları, Abideler ve Heykeller. … Buban Bacaları Yürüyüş Parkurları … Büyüksülüklü Göl SularıBingöl Belediyeleri Rabia Parkı. Parklar. … 7. Bingöl Dörtyol Saat Kulesi. Görülecek Yerler ve Cazibe Merkezleri. … 8. Çapakçur Balı. Özel Mağazalar ve Hediyelik Eşya DükkanlarıDaha Fazla Makale…
Bingöl Türk mü?
Nüfusa göre etnik yapı: %67,7 – Zazalar. %31,3 – Kürtler. %0,8 – Türkler.
Bingöl hangi yöreye ait?
Bingöl İli, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde 38° 27′ ve 40° 27′ doğu boylamları ile 41° 20′ ve 39° 54′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. Bingöl doğuda Muş, kuzeyde Erzincan ve Erzurum, batıda Tunceli ve Elazığ ve güneyde Diyarbakır ile komşudur.
Bingöl’ün genel özellikleri nelerdir?
Bingöl ili 38° 27 ve 40° 27 doğu boylamları ile 41° 20 ve 39° 54 kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. İlin alanı 8.253,5 km²’dir. Şehir merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 1.151 metredir. Bingöl’ün arazisi çok dağlıktır. Rakım 3.500 m.
Bingöl Adaklı Kürt mü?
Ancak bunların çoğu Kürt kökenli değil… Örneğin Karlova’da Kürtçe konuşulan dokuz köyün kökeni Zıkté ve Geylan’dır… Sancak’taki Yayladere, Kiğı, Adaklı gibi bazı köyler ve Kürtçe konuşulan kesim, aslen Zazaların Alevi kolundan gelmektedir… Atalarının hangi kabilelerden geldiği açıkça anlaşılmaktadır.
Bingöl’ün eski adı nedir?
İlin eski adı Anadolu halk ağızlarında “ÇEVLİK”tir; dere kenarında bağ-bahçe yeri anlamına gelir. Aslında Bingöl’ün eski yerleşim alanı olan Çevlik; Çapakçur Nehri kıyısında bağ ve bahçelerle dolu yeşil bir ovada kurulmuş olup ismine uygundur.
Bingöl Zaza mı?
Zazaistan, Zaza halkının yaşadığı coğrafi bölge olup Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin bir parçasıdır. Zazaistan, Erzincan, Elazığ, Tunceli’nin tamamı ile Şanlıurfa, Malatya, Sivas, Bitlis, Bingöl, Erzurum, Diyarbakır ve Muş’un bir kısmını kapsıyor.
Bingöl’ün ne yemeği meşhur?
Ayrıca Bingöl yemek kültürünün en önemli yöresel yemekleri şunlardır: Löl (Gömme), Mastuva, Ayran çorbası (Germe Dui), Turakin (Patıfe), Tutaç çorbası, Kılıç, Lopik, Maliyez, Parmar (Semizotu), pilik .
Glor nerenin yemeğidir?
Gillor tarifi (Erzincan yöresi) nasıl yapılır? Bulgurun üzerine 2 su bardağı kaynar su ve biraz tuz ekleyip çok kısık ateşte pişirin.
Sorina Pel nasıl yapılır?
Sorina pel nasıl hazırlanır: Sarımsaklı yoğurt yapmak için yoğurda doğranmış sarımsak eklenir. Sarımsaklı yoğurt ekmeğin üzerine dökülür. Daha sonra kızarmış tereyağı eklenir ve yemek servise hazır hale gelir. Kaynak: Alay, O. (1996).
Löl yemeği nasıl yapılır?
Löl, maya hamurunun incecik ve kat kat açılmasıyla yapılır; içine lor peyniri, kızarmış et, maydanoz ve patates gibi malzemeler eklenerek hamur halinde fırında pişirilerek yapılır. Bu yemek; hazırlanması zor ve zahmetli olan ve genellikle kutlamalar, bayramlar ve düğünler gibi özel günlerde hazırlanan yöresel bir lezzettir.
Glor nerenin yemeğidir?
Gillor tarifi (Erzincan yöresi) nasıl yapılır? Bulgurun üzerine 2 su bardağı kaynar su ve biraz tuz ekleyip çok kısık ateşte pişirin.
Cavzer yemeği nasıl yapılır?
2. Cavzer. Pilavlık bulgur, ayran, tereyağı, un, su ve tuzla hazırlanan yöresel bir yemek olan cavzer için önce su kaynatılır ve ardından bulgur eklenerek pişmeye bırakılır. Bulgur piştikten ve suyu çekildikten sonra üzerine un serpilir ve tahta kaşıkla karıştırılır.
Bingöl hangi yöreye ait?
Bingöl İli, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde 38° 27′ ve 40° 27′ doğu boylamları ile 41° 20′ ve 39° 54′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. Bingöl doğuda Muş, kuzeyde Erzincan ve Erzurum, batıda Tunceli ve Elazığ ve güneyde Diyarbakır ile komşudur.